Aangifte inkomstenbelasting

Belastingen. Niemand betaald ze met plezier, maar het is helaas een noodzakelijk kwaad. Hoe meer belastingen u uiteindelijk moet betalen, hoe meer u hebt weten te verdienen – zo kunt u het uiteraard min of meer relativeren. Waar moet u op letten tijdens het invullen van de aangifte inkomstenbelasting? Wij geven u nu 4 belangrijke tips die u niet over het hoofd mag zien.

Controle is een must

De belastingdienst vult vooraf reeds een aantal gegevens in. Veel mensen controleren dit niet en nemen aan dat de belastingdienst wel over de correcte gegevens zal beschikken. Niets is minder waar. Gebruikt u bijvoorbeeld een deel van de woning (en de hypothecaire lening) voor professioneel gebruik? Dan is enkel het niet-professioneel gedeelte aftrekbaar van uw inkomsten en zal u dat handmatig moeten aanpassen.

Fiscaal plan

De fiscale voordelen en mogelijkheden zijn legio, maar ze moeten op voorhand getroffen worden. Daarom moet u nu eigenlijk al een fiscaal plan opstellen om van zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen genieten bij uw volgende aangifte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pensioensparen via een lijfrente, het schenken van geld aan de kinderen, of het afsluiten en aflossen van een hypothecaire lening.

Bewijsstukken

De fiscus is zeer wantrouwig en regelmatig zal hij tot controle overgaan. Vooral bij aftrekposten is het van groot belang over de nodige bewijsstukken te beschikken. Een goede administratie is ook voor de inkomstenbelasting van groot belang: houd alles goed bij, kopieer indien nodig en rangschik alles ordelijk in een map per aanslagjaar.

Advies

Fiscaal recht is een uitermate ingewikkelde materie. Veel mensen doen een verkeerde of onvolledige aangifte zonder dat ze het zelf weten en de fiscus is daar zelden mals voor. Bovendien betalen ook veel mensen te hoge belastingen, terwijl ze van tal van fiscale aftrekposten zouden kunnen genieten.

Iedere aangifte inkomstenbelasting is dan ook persoonlijk en een echt dossier op maat. Het is belangrijk om u te laten adviseren of te laten bijstaan en zo het maximale (of beter gezegd: het minimale) uit uw aangifte te halen. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen bij uw aangifte? Contacteer ons dan nu vrijblijvend voor meer informatie over onze manier van aanpakken. Wij nemen al uw zorgen uit handen!